Perkeet-lukuhaaste

Perkeet-lukuhaaste

Ansiokas Helmet-lukuhaaste tuntuu olevan vuosi vuodelta useamman lukijan suosiossa. Ja hyvä niin! Mutta toisaalta — miksi lukea vain helmiä, kun maailma on täynnä keskinkertaisia ja luotaantyöntäviä kirjoja? Koska jokainen kirja on ihmisen arvoinen, kokosimme Tyhjän arkin retkikunnassa Perkeet-lukuhaasteen, jossa on kolmetoista epäonnista kohtaa (enempää tuskin kukaan jaksaisikaan). Suoritustyyli on vapaa, mutta ankeuden maksimoimiseksi kehotamme tietenkin merkitsemään kuhunkin kohtaan vain yhden kirjan aina yhdellä kirjalla vain yhden kohdan. Luku”iloa”!

 1. Omassa hyllyssä pisimpään lojunut (tai muu yhtä luotaantyöntävä) tiiliskivi
 2. Kirja, josta ei muista, mistä se on omaan hyllyyn tullut
 3. Kirja, jonka nimi on todella hämmentävä
 4. Omasta näkökulmastasi kauas sijoittuva ideologinen kirja
 5. Kirja, jonka Goodreads-arvosana on alle 3 (ja arvosteluja on vähintään 10)
 6. Kirja, jota joku on kehottanut välttämään
 7. Mökki- tai mietelausekirja
 8. Harlekiini tai muu kioskikirja
 9. Omakustannekirja
 10. Alennuslaarista tai kirjaston poisto-/kierrätyshyllystä löytynyt elämäkerta
 11. Televisiosarjaan perustuva kirja
 12. Ihmissuhdeopas, itsehoito-opas tai vähintään 30 vuotta vanha populaaripsykologian teos
 13. Käännöskirja, jonka käännöksen tekijänoikeudet ovat rauenneet (eli kääntäjän kuolemasta on kulunut vähintään 70 vuotta)

26 Responses »

 1. Nyt on kyllä niin hieno haaste, että lähden mukaan.

  Lukumato, Klassikkojen lumoissa -blogi

 2. Tämä kuulostaa erinomaisesti minulle sopivalta haasteelta, joten pitää tarttua (joskin katselin jo että minulla ei taida olla yhtään sopivaa kirjaa kakkoskohtaan, täytyy ehkä jotenkin tulkita)

 3. Tämä kuulostaa kyllä aika kiinnostavalta erikoisuudessaan, täytyy miettiä vielä, uskaltautuisiko seikkailuun.

 4. Päädyin tänne Hyönteisdokumentti-blogista, onpa tosiaan hauska haaste! Kohtia on sen verran maltillisesti, että tähän voisin tarttuakin ensi vuonna.

 5. Ilahduttavan moni on uskaltanut tarttua tähänkin haasteeseen! En edes uskonut, että tämä leviäisi oman pienen piirimme ulkopuolelle. 😀

   • Project Gutenberg jakelee vanhoja tekijänoikeuksista vapautuneita kirjoja, ja Project Runeberg tekee samaa pohjoismaisten kirjojen osalta. Osa on alkukielisiä, mutta mukana on myös käännöksiä. Muistelisin myös esim. Elisa Kirjan tarjoavan klassikkokirjoja ilmaiseksi, niissäkin saattaa olla käännöksiä mukana. Todennäköisesti vanha ja ilmainen on vapaa tekijänoikeuksista.

    Mutta omantunnon mukaan. Minulla on omassa hyllyssä yksi käännöskirja vuodelta 1900, mutta en ole jaksanut tarkistaa, minä vuonna kääntäjä on kuollut. Oletan, että se on tarpeeksi vanha. 😀

    • Jos ei halua liikoja kauhistella niin taannoisilla kirjamessuilla Kersti Juva totesi Juhani Ahon käännöksen Välskärin kertomuksista olevan yhä sen verran kurantti että siinä ei ole tarvetta uudistuneelle käännökselle, ja Aho on muutakin kääntänyt…samoin myös vaikka Eino Leino, Paavo Cajander jne.
     (mulla on hyllyssä sen sijaan ihan muu kirja odottamassa, josta juuri katsoin että kääntäjän kuolemasta on tarpeeksi pitkä aika).

 6. Heräsin kurkkukipuisena, mutta olen nyt nauranut itseni jo puoliksi terveeksi. Ensimmäinen ajatus oli ”ei”, seuraava ”ehkä” ja nyt tuntuu, että tästä tulee vuoden hauskin -ja haastavin- haaste. Olisinpa ehtinyt viedä sen tiiliskiven kirjastokierrätykseen ajoissa niin kuin aioin…

 7. Tämä oli niin loistava haaste, että avasin haasteelle oman ketjun myös Bookcrossingin suomalaisten foorumille 😀

 8. Kiitos. Suhtaudun kunnioituksella haasteeseesi ja pyrin noudattamaan sen ehtoja omantunnon tarkasti ottaessani haasteen vastaan. Omatuntoni on luova ja lavea.

 9. Laitoin tämän suurempia ajattelematta Helmet-lukuhaasteeet fb-ryhmään ja suuri osa ihmisistä ilahtui siitä. On synnyttänyt pitkiä kommenttijonoja huonoista kirjoista, noin yleisestikin. Mietimme, olisiko aiheesta mahdollista perustaa fb-ryhmä?

   • Voi, huomasin vasta nyt vastauksesi. Pitääkin katsastaa tuo goodreadsin. Kyllä me varmaan pygätään se fb-ryhmä kokoom, kiitokset kannatuksesta!

 10. Pingback: Olipas tiivistahtinen tammikuu – Taru Luojola

 11. Pingback: Jo ensimmäinen perje voi tappaa – Taru Luojola

 12. Pingback: Perkeet-lukuhaaste 2019 – Taru Luojola

 13. Pingback: Lukuvuosi 2018 numeroina ja sanoina – Taru Luojola

 14. Pingback: Perkeet-lukuhaaste 2022 — viimeistä kertaa – Taru Luojola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.