Äänestä Pirkanmaan Osuuskaupan vaaleissa numeroa 26

Kuvassa Taru Luojola hymyilee kameralle oikein edustavan näköisenä.

Taru Luojola ehdolla Pirkanmaan Osuuskaupan vaaleissa numerolla 26

Osuuskunta harjoittaa arvoihin perustuvaa liiketoimintaa — toisin kuin osakeyhtiö. Historian saatossa osuustoiminnallisuus on ollut tärkeässä asemassa etenkin silloin, kun hyvinvointivaltio on ollut heikko, politiikka on ollut eriarvoistavaa ja ihmiset on jätetty oman onnensa nojaan. Näin on valitettavasti tapahtumassa tälläkin hetkellä. Siksi Pirkanmaan Osuuskaupan on otettava aktiivisempi rooli paikallisyhteisöjen hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamisessa. Osuuskauppa on muutakin kuin vain kauppa.

Olen Taru Luojola, 43-vuotias Oriveden asemanseudulla asuva kirjailija, kääntäjä ja kielitieteilijä. Olen ollut osuustoiminnassa mukana jo pitkään ja lähtenyt perustamaankin paria osuuskuntaa, ja olen suorittanut yliopistossa osuustoiminnan ja yhteisötalouden perusopintokokonaisuuden. POK:n tulisi ehdottomasti avata uusi kauppa Oriveden asemalle — mutta tämä ei ole suinkaan ainoa vaaliteesini.

Jos minut valitaan Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon, ajan seuraavia asioita ja suhtaudun päätettäväksi tuleviin asioihin näiden näkemysten pohjalta:

  • Pirkanmaan Osuuskauppa ei myy kansanmurhaa käyvien maiden tuotteita. Sotaisuus on valitettavasti lisääntymässä eri puolilla maailmaa, ja monet kaupasta ostamamme tuotteet saattavat rahoittaa siviilien tappamista. Eettisesti kestäviä valintoja on joskus vaikea tehdä. Siksi POK:n tulee tehdä eettiset valinnat helpommiksi ja poistaa valikoimistaan tuotteet, joiden myynnillä rahoitetaan esimerkiksi ukrainalaisten tai palestiinalaisten tappamista.
  • Pirkanmaan Osuuskauppa tekee vegaanisen lähiruoan ostamisesta helppoa ja edullista. Ilmastonmuutos kiihtyy, luontokato vain pahenee. Kasvisruokavalioon siirtyminen on vaikuttavin ilmastoteko, jonka yksityishenkilöt voivat tehdä. POK:n tulee edistää kestävämpää ruokailua panostamalla valikoimissaan vegaanisiin tuotteisiin ja lähiruokaan. Suurella ruokakauppaketjulla on iso vaikutus siihen, millä tavalla ruokaa maassamme tuotetaan.
  • Pyöräilevät, kävelevät, kelkkailevat, pulkkailevat, joukkoliikennettä käyttävät ja muilla kestävillä tavoilla kauppoihin saapuvat asiakkaat otetaan paremmin huomioon pysäköinti- ja tilajärjestelyissä, kauppojen suunnittelussa jne. Uusien kauppojen yhteyteen toteutetaan mahdollisuuksien mukaan myös asuntoja. POK voi näin osaltaan vähentää yhdyskuntarakenteen hajaantumista.
  • Pirkanmaan Osuuskauppa on reilu työnantaja. Palkan ja muiden työehtojen on oltava kaupan alan ja ravintola-alan keskiarvoja parempia.
  • Pirkanmaan Osuuskauppa sponsoroi nykyistä enemmän taidetta ja kulttuuria. POK osallistuu jo nykyisin mm. urheilun ja nuorisotoiminnan tukemiseen ja lahjoittaa hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen. Tämä on hyvä ja tätä pitää jatkaa, mutta POK:lla on varaa enempäänkin: vuonna 2022 POK jakoi asiakasomistajille bonusta 42,9 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos oli 35,1 miljoonaa euroa. Edes huomattava lisätuki paikallisille taide- ja kulttuurialan toimijoille ei tekisi POK:n talouteen suurta lovea, mutta sillä olisi valtava vaikutus maakunnan kulttuurielämään ja kaikkien hyvinvointiin.
  • Pirkanmaan Osuuskauppa kunnioittaa asiakkaiden yksityisyyttä. Yksilöiviä ostotietoja ei saa seurata. Alennusten pitää olla yhtäläisesti kaikkien asiakasomistajien saatavilla myös ilman S-mobiilin käyttöä.
  • Pirkanmaan Osuuskauppa tukee ihmisoikeuksien ja tasa-arvon eteen tehtävää työtä ja tuo kaikessa toiminnassaan ilmi pirkanmaalaisten moninaisuutta ja tasavertaisuutta. Tämän työn symbolina POK alkaa jakaa Pyhän Homobonuksen päivänä 13.11. triplabonusta kaikille.

Vaaligrafiikka, jossa lukee ”2024 osuuskauppavaalit” ja käsi on ikään kuin pudottamassa tekstiblokkia vaaliuurnaan.Asun Orivedellä, joten voit äänestää minua Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon, mikäli asut pohjoisella jäsenalueella eli kotikuntasi on Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Karvia, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Ruovesi, Virrat tai Ylöjärvi tai jos asut Pirkanmaan ulkopuolella. Muissa Pirkanmaan kunnissa asuvat POK:n jäsenet eivät valitettavasti voi äänestää minua.

Pirkanmaan osuuskauppavaalien äänestysaika on 4.–20.3., ja äänestää voi postitse tai verkossa. Katso tarkemmat tiedot äänestämisestä POK:n vaalisivulta.