Huom: tämä opas on kirjoitettu yli neljä vuotta sitten eikä tätä enää päivitetä.

Oppaan tarkoitus

Kun kuulin Discordista elokuussa 2016, ryntäsin oitis kiinnostuneena katsomaan. Lupaus uudesta yhteisöllisestä keskustelupalvelusta piti paikkansa: ihastuin Discordiin välittömästi. Seuraavana päivänä olin houkutellut perässäni jo kuusi muuta uutta käyttäjää, ja sitä seuraavana päivänä perustin ensimmäistä kertaa julkisen Discord-yhteisön. Kun uusia käyttäjiä alkoi tulla, yhä useammin toistui kysymys: Miten tätä käytetään?

Tämän oppaan tarkoituksena on vastata aloittelevien Discord-käyttäjien tavallisimpiin kysymyksiin. Pidemmälle menevät aiheet, kuten Discord-palvelimien perustaminen ja ylläpito, on ainakin toistaiseksi rajattu pois. Minä itse kirjoitan tätä teknologiasta kiinnostuneena humanistina, joka käyttää Discordia yleiseen yhteydenpitoon ja keskusteluun, mutta sen syvempää tuntemusta minulla ei ohjelmasta ole. Luonnehtisin siis opasta vertaistueksi.

Discord on tuoreehko, vielä beetavaiheessa oleva palvelu, jonka ominaisuuksia kehitetään kaiken aikaa. Kun aloin laatia tätä opasta, käytössä oli Discordin versio 0.0.246. On siis mahdollista, että jotkin tässä esitetyistä ohjeista pääsevät jossain vaiheessa vanhenemaan eivätkä enää toimi. Jos huomaat, että jokin ei toimi tässä esitetyllä tavalla, pyydän huomauttamaan asiasta kommentissa.

Mikä on Discord?

Discord on maksuton reaaliaikainen teksti- ja puhekeskustelupalvelu, jossa voi keskustella sekä julkisissa ja yksityisissä ryhmissä että yksityisviestein. Reaaliaikainen tarkoittaa sitä, että keskustelu on luonteeltaan chattailua. Viestihistoriaa voi kuitenkin selata myös myöhemmin, ja käyttäjä näkee poissaolonsa aikana hänelle lähetetyt viestit, kun hän palaa sovellukseen.

Discord toimii selaimessa (Firefox, Chrome ja Opera ovat parhaiten tuettuja), työpöytäsovelluksena Windowsissa, Mac OS X:ssä ja Linuxissa sekä mobiilisovelluksena Androidissa ja iOS:ssä.

Alun perin Discord on kehitetty pelaajien väliseen yhteydenpitoon, mutta nyttemmin Discordin käyttö on alkanut laajentua myös pelaajapiirien ulkopuolelle. Palvelun käyttäjistä huomattava osa on pelaajia, mikä näkyy mm. julkisten palvelinten aihepiireissä ja palvelun käyttöliittymä- ja ohjeteksteissä. Mikään ei kuitenkaan tee Discordista epäsopivaa yleisempään yhteisölliseen keskusteluun.

Discord on yksityinen, suljetun lähdekoodin palvelu, ei avoin standardi. Vaikka kanavarakenne ja keskustelun luonne muistuttavat paljon IRC-keskustelua, ohjelman toimintaa esimerkiksi käyttäjätietojen ja lokitiedostojen suhteen voisi verrata enemmän Facebookiin tai Twitteriin kuin irkkiin. Jos siis periaatteenasi on käyttää vain hajautettuja avoimen lähdekoodin keskustelupalveluja, Discord ei valitettavasti ole sinua varten.

Discord-tilin avaaminen ja sovelluksen lataaminen

Discordin käyttö edellyttää käyttäjätilin avaamista. Palveluun kirjaudutaan sähköpostiosoitteella ja rekisteröitymisen yhteydessä valitulla salasanalla. Palvelussa voi kytkeä päälle kaksitasoisen todentamisen, jolloin kirjautumisessa käytetään lisäksi puhelimen kautta saatavaa vahvistuskoodia. Käyttäjänimi on valittavissa vapaasti, ja sitä voi myöhemmin muuttaa. Käyttäjätunnus muodostuu käyttäjän itse valitsemasta nimestä ja järjestelmän antamasta nelinumeroisesta numerosarjasta. Esimerkiksi minun valitsemani käyttäjänimi on Stoori ja käyttäjätunnukseni on järjestelmän tästä muodostama Stoori#0446. Oikean nimen käyttäminen ei ole pakollista eikä edes kovin yleistä; tavallisempaa on käyttää nimimerkkiä.

Koska Discordia voi käyttää selaimessa, työpöytä- tai mobiilisovellusta ei ole pakko ladata. Työpöytäsovelluksen latauslinkki löytyy palvelun etusivulta, ja samasta paikasta kirjaudutaan käyttämään palvelua selaimessa. Mobiilisovellus ladataan puhelimen sovelluskaupasta.

Discordin käyttöliittymä

Esimerkki Discordin käyttöliittymästä

Esimerkki Discordin käyttöliittymästä

Oheinen kuva esittää Discordin työpöytäsovelluksen käyttöliittymää. Suurin piirtein samat elementit löytyvät selain- ja mobiilikäyttöliittymästäkin.

 1. Yksityisviestit ja kaverit
 2. Palvelimet (yhteisöt), joille olet liittynyt
 3. Aktiivisen palvelimen tekstikanavat
 4. Aktiivisen palvelimen puhekanavat
 5. Käyttäjäasetukset ja sovelluksen yleiset asetukset
 6. Aktiivisen tekstikanavan keskusteluhistoria
 7. Aktiivisen tekstikanavan viestinkirjoitusruutu
 8. Mykistys, kiinnitetyt viestit, maininnat, käyttäjäluettelo, ohjeet
 9. Aktiivisen tekstikanavan käyttäjäluettelo

Yksityisviestit ja kaverit

Yksityisviestejä lähetetään ja luetaan Yksityisviestit-painikkeen (1) kautta. Samasta paikasta voi etsiä muita käyttäjiä ja lähettää heille kaveripyyntöjä. Yksityisviestejä ja kaveripyyntöjä tietylle käyttäjälle voi lähettää myös napsauttamalla käyttäjän nimeä tai avatarta keskusteluikkunassa (6) tai käyttäjäluettelossa (9).

Jos tiedät käyttäjän sähköpostiosoitteen (jolla hän on kirjautunut Discordiin) tai käyttäjätunnuksen (muodossa Stoori#0446), voit lähettää hänelle kaveripyynnön. Jos et tiedä kumpaakaan, sinun on kysyttävä niitä häneltä ensin jollain muulla tavalla (miten nyt yleensä pidätkään yhteyttä kavereihisi).

Jos saat yksityisviestin, ilmoitus siitä näkyy Yksityisviestit-painikkeen alle ilmestyvänä lähettäjän avattarena. Lue viesti painamalla avatarta.

Palvelimelle liittyminen

Ryhmäkeskustelut käydään pääasiassa yhteisöissä, joita Discordissa kutsutaan palvelimiksi (eli servereiksi). Voit osallistua keskusteluun sen jälkeen, kun olet liittynyt palvelimelle. Voit olla samanaikaisesti usealla eri palvelimella.

Palvelimelle (myös julkiselle palvelimelle) liittyminen edellyttää pikakutsua. Jos saat pikakutsun linkkinä, napsauta linkkiä. Voit myös liittyä palvelimelle painamalla palvelinluettelossa (2) alimpana olevaa harmaata plusmerkkiä, joka on katkoviivaympyrän sisällä, valitsemalla Liity palvelimelle ja liittämällä pikakutsulinkin sille tarkoitettuun kenttään.

Kun olet liittynyt palvelimelle, päädyt palvelimen sisääntulokanavalle. Jokaisella palvelimella on omanlaisensa sisäänpääsykäytännöt, ja ne kerrotaan yleensä sisääntulokanavalle kiinnitettyinä viesteinä keskusteluhistoriassa (6) tai nastalla kiinnitettyinä (8). Voi olla, että kaikki palvelimen kanavat ovat heti käytössäsi, tai voi olla, että sinun on tunnistauduttava joko kanavan ylläpitäjille tai botille. Noudata vain palvelinkohtaisia ohjeita.

Julkisia Discord-palvelimia voi etsiä mm. seuraavista hakemistoista:

Tekstikeskusteluun osallistuminen

Yleensä palvelimella on useita tekstikanavia eri aiheista käytäviä keskusteluja varten. Näet kaikki käytössäsi olevat kanavat tekstikanavaluettelossa (3). Siirry kanavalta toiselle painamalla kanavan nimeä. Tällöin aktiivisen kanavan keskusteluhistoria (6) tulee näkyviin. Jos et tiedä, mitä tarkoituksia varten palvelimen eri kanavat ovat, etsi kanava, jossa on ohjeita uusia käyttäjiä varten. Ohjeet on tavallisesti kiinnitetty nastalla (8); huomaa, että nastalla kiinnitetyt viestit ovat kanavakohtaisia.

Kun olet löytänyt sopivan kanavan, voit osallistua keskusteluun. Kirjoita viestisi viestinkirjoitusruutuun (7) ja paina enteriä. Voit myös lisätä viestiisi emojeita kirjoitusruudun oikeassa reunassa olevasta painikkeesta tai liitetiedostoja vasemmassa reunassa olevasta painikkeesta (liitetiedostojen lähettäminen voi olla estetty, jolloin liitetiedostopainiketta ei näy).

Tekstin muotoilu, muiden käyttäjien mainitseminen ja linkkien lähettäminen

Tekstikeskustelussa voi käyttää erilaisia muotoilukoodeja:

 • Lihavointi tehdään lisäämällä lihavoitavan tekstin ympärille **kaksi tähteä**.
 • Kursivointi tehdään lisäämällä kursivoitavan tekstin ympärille *yksi tähti*.
 • Alleviivaus tehdään lisäämällä alleviivattavan tekstin ympärille __kaksi alaviivaa__.
 • Tähden saa kirjoitettua lisäämällä sen eteen kenoviivan: \*.
 • Kooditila sopii koodin tai muun tekstin selkeään esittämiseen tasalevyisellä fontilla. Lyhyt (yhden rivin) koodi merkitään `yhdellä laskevalla aksentilla` ja pitkä (usean rivin) koodi merkitään ```kolmella laskevalla aksentilla```.

Muita käyttäjiä ja käyttäjäryhmiä voi mainita kirjoittamalla heidän käyttäjänimensä, jonka edessä on @-merkki. Kun kirjoitat @-merkin ja käyttäjänimen ensimmäisiä kirjaimia, tekstinsyöttöruudun yläpuolelle avautuu valikko, jossa on kirjoittamiisi merkkeihin sopivat käyttäjänimet ja roolit. Voit valita valikosta haluamasi nimen tai roolin ja painaa sen kohdalla enteriä. Näin käyttäjänimi tulee tekstiin oikeanlaisena mainintana. Mainittu henkilö saa maininnasta ilmoituksen (valkoinen numero punaisella pohjalla sen palvelimen ja kanavan kohdalla, jossa maininta on tehty).

Jos kanavalla on linkkien upotus (embed) käytössä, kanavalle lähettämistäsi linkeistä ja kuvista näytetään esikatselu, mikäli se on saatavana. Jos haluat estää esikatselun näkymisen, voit lisätä linkin ympärille <väkäset>.

Puhekeskusteluun osallistuminen

Jos palvelimella on puhekanavia, ne näkyvät tekstikanavien alla (4). Ennen puhekeskusteluun osallistumista on hyvä varmistaa, että mikrofoni- ja kuulokeasetukset ovat oikein. Avaa Käyttäjäkohtaiset asetukset (5) ja mene kohtaan Puhe. Etenkin Sisääntulon tila on tärkeä asetus. Puheentunnistus tarkoittaa, että puhettasi lähetetään silloin kun puhut, joten sen kanssa on syytä olla tarkkana. Paina puhuaksesi (Push-to-Talk) tarkoittaa, että sinun on pidettävä valitsemaasi painiketta pohjassa koko sen ajan, kun puhut.

Kun asetukset ovat kunnossa, voit liittyä puhekeskusteluun napsauttamalla kanavaluettelosta puhekanavan nimeä. Kanavaluettelon alle tulee vihreä Yhdistetty-teksti. Kuulet nyt muiden kanavalla olevien puheen ja voit osallistua keskusteluun. Kun haluat poistua puhekanavalta, paina Katkaise yhteys -luurinkuvaa.

Keskusteluilmoitusten mykistäminen

Oletuksena Discord näyttää harmaalla tai valkoisella puolipallomerkillä, millä kanavilla on lukemattomia viestejä. Jos et halua näitä ilmoituksia, voit mykistää joko yksittäisen kanavan tai koko palvelimen.

Mykistä kanava avaamalla kanavan kontekstivalikko (napsauta kanavan nimeä kanavaluettelossa hiiren kakkospainikkeella) ja valitse Mykistä. Mykistyksen voi halutessaan myöhemmin poistaa.

Mykistä palvelin avaamalla palvelimen kontekstivalikko (napsauta palvelimen nimeä kanavaluettelon yläpuolella tai palvelinluettelossa hiiren kakkospainikkeella) ja valitse Mykistä koko palvelin. Mykistyksen voi halutessaan myöhemmin poistaa.

Keskustelusta poistuminen

Discordin keskusteluista ei varsinaisesti tarvitse poistua. Voit jättää sovelluksen tai selaimen välilehden auki ja jäädä kanaville passiiviseksi (eli idlaamaan), jolloin avattaresi päällä oleva vihreä pallura muuttuu aikanaan keltaiseksi. Näin voit palata keskusteluun nopeasti takaisin.

Jos haluat sulkea sovelluksen tai välilehden ja palata saman palvelimen keskusteluihin myöhemmin, sinun ei tarvitse kirjautua ulos. Sulje vain sovellus tai välilehti. Palatessasi avaa sovellus tai välilehti uudelleen, niin pääset suoraan takaisin keskusteluun.

Jos haluat kirjautua sovelluksesta ulos, voit tehdä sen Käyttäjäkohtaiset asetukset -ikkunan alareunassa olevasta vasemmalle neliön sisään osoittavasta nuolesta. Uloskirjautuminen on oikeastaan tarpeen vain, jos useampi käyttäjä käyttää vuoron perään samaa sovellusta tai selainta. Palatessasi sinun on kirjauduttava uudelleen sisään sähköpostiosoitteella ja salasanalla.

Jos haluat poistua joltakin palvelimelta pysyvästi etkä enää aio palata sinne, voit tehdä sen palvelimen asetusvalikosta. Avaa valikko napsauttamalla tekstikanavaluettelon (3) yläpuolella olevaa palvelimen nimeä. Valikossa alimpana on vaihtoehto Lähde palvelimelta. VAROITUS! Jos lähdet palvelimelta, kaikki palvelinkohtaiset asetuksesi katoavat. Jos myöhemmin palaat palvelimelle takaisin, järjestelmä suhtautuu sinuun kuin uuteen käyttäjään. Älä siis lähde palvelimelta turhan takia.

Viestihistoria

Discordin viestihistoriaa säilytetään palvelimella, ja kanavan vanhoja viestejä on periaatteessa mahdollista selata taaksepäin aina kanavan perustamiseen asti. Muutama seikka on kuitenkin syytä pitää mielessä:

 • Kanavan asetuksissa on voitu rajoittaa viestihistorian näkyvyyttä eri käyttäjärooleille. Kaikki käyttäjät eivät ehkä näe yhtä pitkää viestihistoriaa.
 • Jokainen käyttäjä voi muokata omia viestejään jälkeenpäin ja jopa poistaa niitä. Älä oleta, että viestihistoria on pysyvä, äläkä luota siihen, että voit löytää jonkun sanomiset sieltä myöhemmin.
 • Moderaattoreilla ja ylläpitäjillä on oikeus poistaa muiden käyttäjien viestejä. Älä oleta, että omat viestisi säilyvät tallessa.
 • Discord on yksityinen kaupallinen yritys, joka tarjoaa palvelujaan käyttäjille maksutta. Koska muut vastaavat yritykset (esim. Facebook ja Google) tunnetusti tekevät pitkälle vietyä analyysia käyttäjien syöttämästä sisällöstä, kannattaa pitää mielessä, että Discord saattaa jossain vaiheessa alkaa tehdä samoin.
 • Kanavalla voi olla sinulle tuntemattomia käyttäjiä. He voivat tallentaa kirjoittamiasi viestejä omalle koneelleen, ja jos poistat viestejäsi myöhemmin, et voi olla varma, ettei niitä ole jollakulla tallessa.

Jos haluat itse tallentaa viestejä keskustelusta tiedostoon, tällä hetkellä se on yksinkertaisinta tehdä leikepöydän kautta tai kuvankaappauksina.

Julkaistu 31.8.2016, päivitetty viimeksi 24.1.2017.